Sfaturi despre bani la Scoala financiară BCR 

Independența financiară! Uneori pare un cuvânt  sinonim cu visul de a  zbura spre Pluto și a te stabili acolo. Majoritatea dintre noi și aici mă includ și pe mine muncim undeva la stat sau la privat, cum bine și perfect nu e nicăieri, omul dorește să evadeze într-o altă lume în care să nu dea socoteală nimănui. Școala de Bani este un proiect inițiat de BCR, ce te învață cum să obții independența financiară și avantajele pe care le poși avea de pe urma veniturilor tale.

Inițial, la începutul proiectului trebuie să completezi un test care îți spune cât ești de cheltuitor:

Când ai verificat cardul ultima dată ?

Pe ce preferi să cheltuiești banii ?

Cum petreci timpul liber ?

Apoi, șirul întrebărilor continuă, iar la finalul testului  vine răspunsul :nu-ți plac riscurile de nici un fel  și n-ai ambiții exagerate.

Citind rezultul, recunosc adevărul, sunt conservatoare , nu arunc banii pe nimic, nu-mi fac credite pe care nu le pot achita. Unul din principiile care mă guvernează, este să nu mă împrumut, pentru sume modice, care nu aduc decât un mic dezechilibru financiar, și un  uragan  mare în portofel.

Situațiile financiare critice, apar atunci când te aștepți mai puțin, de obicei înainte de salariu sau cu una  două zile înainte . Varianta fericită pentru situații nefericite, este un mini buget pus deoparte ca să acoperi golurile.

La curs nu pot participa, deși mi-ar fi plăcut, m-am educat financiar prin prisma salariilor avute, mai mici, mai mari.

 

Sfaturi despre educația financiară 

Câteva lucruri pe care l-am învățat de-a lungul timpului și m-au ajutat să îmi creez o educație financiară proprie, ar fi :

  1. E bine să ai mereu un ban pus deoparte.
  2. Să nu spui niciodată că nu poți face economii, pentru că te minți singur. Un leu pus deoparte e tot un ban la pușculiță .
  3. Când eram mică ai mei mi-au oferit cadou o pușculită, era un purceluș, îmi place să adun cum zornăie banii în ea . Apoi, mai târziu, pușculița din plastic a devenit un purceluș din ceramică, eram un copil fericit când ciocanul se repezea în nasul lui și banii fugeau care încotro.
  4. Invață să fii cumpătat,chiar dacă bugetul este unul mic, educația financiară așa se învață.Cei cu venituri mici sunt de obicei, cei mai cumpătați.
  5. Perioadele de panică financiară pot apărea oricând, trebuiesc depășite cu calm și cu răbdare.
  6. Trebuie să economisești, așa scapi de datorii.
  7. Ține un jurnal financiar în care să treci lunar tot ce ține de cheltuielile tale de la facturi la săpunul de la baie.
  8. Alocă săptămanal o sumă de cheltuieli pentru hrana, pe principiul pachețelul de acasă e mai bun decât să dai zilnic pe bani de mâncare la serviciu.

Școala de bani este o provocare pentru noi toți, îndiferent de vârsta avută. De la începerea proiectului BCR a colectat peste 2500 de răspunsuri, iar în urma rezultatelor primite la cei cu vârsta peste 25 de ani rezultă că banii merg pe telefoane mobile și gadget-uri. Copii încep să economisească mai devreme cam în jurul vârstei de 4 ani , adulții de azi , economiseau după majorat.

Școala de Bani este program de educație financiară, care vorbește pentru noi, fără definiții și sintagme, vorbește depre nevoile noastre, dorințele noastre și contribuie la atingerea obiectivelor și dorințelor finaciare.  

 

Articol scris pentru Superblog proba 6