Cătălina, se pregătește să meargă la serviciu, era o nouă zi dintr-o altă săptămănă, era asistentă medicală la un  spital in cadrul secției de pneumologiei, Timișoara. Vorbise cu o colegă care avea să primească azi de la  eHalate, un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru, bluze medicale cu imprimeuri viu colorate. Obișnuiau să fie atente cu ținuta lor, astfel că în fața pacienților să poți apărea impecabil. Omul vine la medic pentru că are o problemă de sănătate sau pentru control anual de rutină. O ținută curată și îngrijită poate diminua tensiunea cu care pacientul, se confruntă, teama de boală, de spital, de medic.

A fi bolnav nu e pentru nimeni o bucurie !

Pe lângă ținuta impecabilă compusă din costume frumos colorate, … un zâmbet pe chip și o vorbă bună, era un fel de deviză, nerostită.
◊◊◊
Diana, obișnuia să meargă la medic preventiv, făcea anual un control de rutină amănunțit, analize medicale, controale ochi, pulmonar sau orice alte indicații primea de la medicul de familei.

După ce a intrat în posesia biletelor  și-a făcut programările de rutină, fără de care nu se putea prezenta la medic. Mâine trebuia să meargă la medicul penumolog, pentru prima dată,  deși nu făcuse acest lucru pănă acum, medicul  de familie îi recomandase și acest tip de consult. Îl acceptase cu inma stransă pentru că fuma, iar ea știa că fumatul este nociv și poate dauna sănătății prin diverse boli grave uneori și greu de vindecat.

Ajunge la spital la ora programată, înarmată cu răbdare. La medic vii dar nu știi niciodată când pleci, indiferent de  ora la care ai programarea, uneori mai pot apărea și urgențe. Intră  în spital cu sufletul mic ca un fir de nisip, înaintea ei intrase  în viteză o salvare . Un pacient pe targă sângerând este adus de urgență la camera de gardă. persoanlul medical intră în acțiune, pacienții veniți doar  pentru un control mic, sunt nevoiți să aștepte.

Hemoptizie! zice medicul de gardă. Ce paturi libere avem la parter, repede îl internăm , Raluca ia o tensiune, și măsoară saturația. Card ai? Dă-mi un act de indentitate. Familia ? E cineva cu el ? Fiica pacientului apare speriată din spate  și scoate tăcută și speriată actele pacientului, dar și investigații medicale mai vechi.

Avem un  pat  liber în salonul 5.spuse asistenta șefă.

Se internează cu hemoptizie, regim comun, analize de rutină, vezi dacă e asigurat și are card emis ! spuse medicul către personalul de la biroul de internări.

Registratorul medical ascultă  și anunță medicul de rezultatul căutării pacientului sistemul de asigurări de sănătate, asistenta șefă, înmânează acetele pentru a putea fi inregistrată în sistemul informatic, internarea pacientului.

Diana, privește spectacolul care se desfăsoară involuntar în fața ei, personalul medical are o ținută demnă și   impecabilă.  Se aștepta să vadă clasicul alb, dar este lipsă de alb. Uniformele lor sunt frumos colorate,căprioare, flori, pisici  de toate culorile vii,pe cap poartă bonete, iar părul este ascuns de printr-un coc frumos legat la spate. Zâmbește și deja simte că s-a îndrăgostit de acest spital, observă și zâmbetul  de pe chipurile lor, curățenia și profesionalismul. Hemoptizie! caută pe Dr. Google, dar nu înțelege nimic .

Intoarsă în cabinet, după efectuarea radiografie pulmonare, medicul pune diagnosticul:

Lasă-te de fumat sau vei regreta mai târziu, tigările nu fac nimic bun sănătății, pentru fumat îți trebuie doar ambiței, nimic altceva.Ne vedem peste 6 luni la control când vom repeta analizele de azi. Te rog să vii cu biletul de externare, pentru a putea face comparație  între investiigații și să-mi spui că nu mai fumezi.îi spuse medicul 

Vizita la medic este liniștitoare, i-a plăcut doctorița, profesionalismul ei, modul frumos și cald de a se adresa pacienților, era de gardă, ea primise aceea salvare mai devreme. Zâmbește în sinea ei, viața cadrelor medicale nu este așa roz precum pare, chiar dacă au tinută perfectă în mâinile lor stă de multe viața oamenilor cu care intră în contact.Nu-i pare rău că a cumpărat buchetul de flori, i-l dă cu  tot dragul, mulțumindu-i pentru sfaturi. Iese zâmbind din cabinetul medicul, cu promisiunea fâță de sine că se va lăsa de fumat.
◊◊◊
Sfărșitul zilei se termină, dar pentru ele nu, urmează tura de noapte, o singură fată trebuie să facă fata la mult de 35 de pacienți, să asigure garda. Prima parte a zilei este spre sfârșit, acum pot admira în sfărșit noile uniforme, pentru iarnă au avut grijă să-și cumppere, cine nu avea halate  medicale groase.

O altă zi de lucru se termină frumos, un zâmbet și o vorbă bună pot alina oricând teama iminentă a unei boli, iar ele cadrele medicale medicale știu să facă acest lucru.

 

 

Articole scris pentru Superblog