Cărțile din lumea arabă sunt crimă curată pentru suflet, doar citindu-le, nu trebuie să  le trăiești.

Arsă de vie,  nu era prima carte de acest gen pe care am citit-o,au fost mai multe, însă la un moment dat după multe torturi și cruzime , părcă vrei să spui: “Adio ! ” acestor povești, a fost ultima carte de acest citită . Uneori până și duritatea se vrea oprită, cere un punct și de la căpăt și de la capăt.

Saud, este o femeie, scăpătă cu viață de ororile unei tinereți crude. Timpul trece însă ea, nu prea uită, acel trecut, care-și lasă urme adânci în suflet și pe chipul ei. Acțiunea se petrece undeva în Cisiordania, acolo fetele nu sunt bune decât pentru a munci, sclave de la vârste tinere, bătute și  umilite,  fiecare bucățică de corp.

O familie nu putea  avea mai mult de 3 fete, maxim 4, dacă însă numărul loc crește, dacă  în familia respectivă se năștea  și a cincea fată, un mare război, se isca. De multe ori, după munci istovitoare, Saud și surorile ei erau silite să doarmă în grajd, legae bine de propiul tată.

Singura cale de scăpare pentru aceste fete era căsătoria, la aceste întâlniri, participau doar părinții, tinerii de multe se vedeau doar în ziua nunții. Nunta este un fel loterie la care joci și trebuie să câștigi. Fetele trebuiau să se mărite în ordinea în care s-au născut.

Pe Saud o remarcă familia vecinului și este promisă fiului acestuia, dar el profită, ea rămâne gravidă, vecinul fuge.

Cumnatul primește sarcina, de a o omorâ și atunci o arde de vie, dar ea scapă, este salvată cumva și într-un final, viața ei capătă alte valențe. Un ochi aruncat în trecut , pare doar un coșmar greu de evitat, dar deloc uitat. Cartea este scrisă la persoana a I a, este povestea ei, amintirile ei, puterea ei de a depăși atrocitățile unei societăți bolnave. Amintirile reconstituite sunt înșirate ca mărgele pe un șirag.

Cartea nu este greu de citit, o poveste, ce se vrea citită, doar că în majoritatea cărților din lumea arabă .

Cartea poate fi cumpărată de aici  .