Copilăria tărâmul viselor  și cuvintelor 

Scrisul a fost pentru mine o pasiune de copil. Apoi mai târziu am văzut că poate fi și o formă de exprimare  a sentimentelor și trăirilor reprimate uneori.

O amintire timpurie și puțin hazlie apare undeva prin clasa a-V-a,  când încercam să-i spun lui C. ce înseamnă să ai un caiet doar al tău în care să arunci în liniște cuvinte departe de ochii lumii, Acel caiet care conține secrete amuzante peste timp. Virginia Wolf a avut în jur de 64 de jurnale de acolo s-a inspirat pentru toate cărțile ei.

Adolescența/copilăria a fost pentru mine un tărâm al făgăduinței în domeniul scrisului. Iubirile curgeam și fugeau repede. Inspirația era la tot pasul. Grija facturilor era departe. Orele de română le iubeam mai puțin fizica, chimia și matematica, unde eram puțin absentă supraviețuiam prin poezie. Am redeschis acum ceva timp un caiet de contabilitate de prin liceu și am zâmbit amuzată.

Profesorii de română mi-au arătat bogăția și frumusețea limbii române de care m-am îndrăgostit iremediabil.
Comunicarea în era informaticii 

Acum în era informaticii, comunicarea și comunicarea artistică se poate realiza în orice colț al lumii. Blogurile unesc oamenii în preocupări artistice și cu timpul se creează  prietenii, care deschid granițe culturale la care nu te aștepți.

Am terminat la SNSPA – Facultatea de Comunicare și Relații Publice, o facultate frumoasă, care  te învață alte valențe ale comunicării. “Dificultatea provocatore a Comunicării și  în general a știintelor sociale, este  aceea că se referă la oameni ideea de emițător  și  receptor , fie și într-o comunicare orchestrată, scoate persoanele din  adăpostul marilor grupuri și le consideră  personaje  “. frag. din lucrarea de diplomă  – Zvonul formă de manipulare a opiniilor. 

Facultatea m-a ajutat doar din prisma orientărilor extra serviciu, după terminarea studiilor  mi se cerea experiență de 5 ani pe specializare mea, ceea ce era greu, dacă nu chiar imposibil.

Pasiunea pentru scris și cunoștintele acumulate în facultate m-au dus prin 2013 la creearea bloggului pe subdomeniu WORDPRESS – interfață prietenoasă, ușor de manevrat. Pășeam pe un domeniu străin, unde informatica vorbea o limbă doar de ea știută, iar hard-ul și soft-ul erau noțiuni prea mici.

Timpul a trecut și de la subdomeniu am trecut la domeniu propiu, am fost îndurmată  de  oameni pe care nu-i cunoșteam, colegi pe care i-am cunoscut la Superblog 2017, unde am ieșit printre finaliști am scris aici.

Am legat prietenii care durează și astăzi.

De la blog la carte este doar un pas

In martie 2018, un concurs literar avea să aducă alte multe zâmbete, Editura ArtCreativ  al cărui director este doamna Daniela Toma poetă cu 10 volume de poezie publicate lansa concursul de poezie Cele mai frumoase poezii de dragoste.

Un concurs de poezie, fără prea multe gânduri. Am trimis textul cu 5 ore înainte de finalizarea concursului. Vise nu aveam. Am scris mereu doar pentru mine fără să cred vreodată că cineva va citi, indiferent că textul era poezie, eseu sau proză. Doamna Daniela Toma a văzut a citit, m-a publicat în volumele colective apărute anul trecut, la editura Art Creativ. Apoi, într-o zi mi-a cerut manuscrisul. L-am trimis repede era gata de ani de zile, aștepta doar o editură. Visele se împlinesc, trebuie să crezi în tine sau varianta mea stau cuminți într-un colț de suflet, uitate, pierdute și tăcute.

Viața este și ea o metaforă

Uneori ne zâmbește, alteori uită. Dacă nu ne zâmbește, să-i zâmbim noi! E ușor și nu costă!  Nimic nu e ÎNTÂMPLĂTOR, nici în VIAȚĂ, nici în versuri. Versurile sunt realități proprii mascate în CUVINTE și îmbrăcate frumos în rime și metafore.

Coperta aparține surorii mele. Ideea mi-a venit rapid am sunat-o:Trimite-mi picturile tale!. Mi-a trimis mai multe am ales ceea ce se vede.

Apoi am trimis-o la tipar. A ieșit acum 2 zile (12.04.2019), dar aceste doamne s-au gândit să comploteze drăguț și să mi-o dea în aceea seară în fața unei săli pline până la refuz. Surpriza a fost legată cu fundă roșie cred. Rareș Andrei copilul pe care îl iubim toți a desfăcut pachetul de cărți și a primit o chitară de la noi. Rareș nu știa de chitară, eu nu știam de cărți. Toată lumea știa mai puțin noi!

Am bănuit în ultimele secunde când m-am topit de emoție, dar surpriza a fost minunată. Rareș se chinuia să desfacă pachetul meu, apoi pe al lui. Vă mulțumesc pentru frumusețea sufletească de care dați dovadă și pentru care viața mea e colorată în zâmbete de mult Timp.  Cartea a avut prezentarea la Cenaclu Flacăra   .

O doamnă pe nume Maria, iubitoare de frumos, scriitoare, poetă m-a primit cu sufletul deschis după două vorbe la telefon. Acum un an unde alte vise prindeau aripi. Am iubit folkul de mică. Tatiana Stepa mă încânta cu voce ei. Am avut plăcerea să ascult și să cunoscut artiștii din Cenaclu Flacăra, cântând melodiile care mi-au plăcut de copil .

Dublă lansare de carte, la librăria  Diverta 

 

 

Cartea:  Te vâd Inimă!  va avea lansare sâmbătă 25.05.2019, la Diverta.

TE VĂD, INIMĂ! – NICOLETA CRISTEA, volum de debut în poezie

poezie care ia naştere în lumea interioară a autoarei şi apoi, sub o formă emoţională, sensibilă, curajoasă, fixată asupra propriilor stări sufleteşti, ni se oferă invariabil ca şi când trebuie neapărat, e timpul să fim parte din ea

Nicoleta Cristea vine din rândul acelor poeţi care percep lumea în mod original; ea scrie o poezie personală, fără vers încărcat, eliberându-l de orice-i putea deveni inutil şi tocmai din firescul existenţial, din luciditatea gândului şi implicit a ideii derivă frumuseţea scrisului şi claritatea lui

acest lucru nu înseamnă altceva decât faptul că Nicoleta Cristea îşi conturează în mod evident un spaţiu confortabil în care va creşte şi va supraveghea cu atenţie poezia ca într-o fişă de observaţie clinică, răspândind-o apoi pretutindeni şi identificându-se cu ea

Grafica acestei coperte, Lucian Toma Hirth, după lucrarea Scindare a pictoriţei Cristea Valentina, cu acordul domniei sale
editor, Daniela Toma 
junior editor, Iulia Toma
Editura Art Creativ, Bucureşti, 2019, Colecţia Triumf

Nicoleta Cristea a debutat în poezie în 11 martie 2018, în volumul Cele mai frumoase poezii de dragoste, Editura Art Creativ, 2018, aflându-se printre câştigătorii concursului Gala poeziei de dragoste 2017.

dir. Editura Art Creativ, doamna Daniela Toma, poet scriitor

 

Nicoleta Cristea

19.05.2019